....

nuffnang

nuffnang

Ahad, 21 November 2010

Masak Lemak Ketam



Bahan-bahan ( Untuk 4 - 5 orang )

• 4 ekor ketam besar, dibersihkan
• 6 ulas bawang merah kecil*
• 3 ulas bawang putih*
• 3 batang lada merah*
• 3 biji buah keras*
• 1 inci kunyit hidup*
• 1/2 cm belacan*
• 1 hirisan nipis lengkuas*(*dikisar halus)
• 1 asam keping
• 1 helai daun kunyit
• 1 kuntum bunga kunyit (jika suka dan jika ada)
• 1 biji kelapa, diparut
• Garam dan gula secukup rasa
• 1 biji timun, dibuang kulit, dikerat 2 dan belah empat setiap keratan
• 2 keping tempe, dikerat 4 setiap keping (jika suka)

Cara-cara

1.Dalam periuk, masukkan ketam, asam keping dan bahan2 dikisar. Jerang atas api untuk 2 - 3 minit. Matikan api dan biarkan sebentar.
2 Masukkan 1 cawan air dalam kelapa parut. Ramas dan perah santan dalam satu bekas. Ketepikan. Tuang lagi 2 cawan air dan perah untuk mendapatkan santan no.2.
3 Hidupkan api kembali dan masukkan santan no 2 ke dalam periuk. Diikuti tempe, daun kunyit dan bunga kunyit (jika suka dan jika ada), biarkan mendidih. Masukkan santan pekat dan timun. Perasakan dgn garam dan gula. Dalam gambar :- Daun kunyit dan bunga kunyit
4 Masak atas api perlahan selama 5 minit. Kacau selalu untuk mengelakkan santan pecah minyak. Bolehlah dihidangkan bersama nasi putih dan lauk-pauk sampingan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan