Bahan-bahan ( 4-5 orang )
• 8-9 batang cili kering (nak sambal lebih banyak dan lebih pedas, boleh lebihkan)
• 4-5 ulas bawang kecil
• 2 ulas bawang putih
• Udang Segar (saiz mengikut keperluan)
• Air asam-1/2 cawan hingga 1 cawan (agak-agak)
• Minyak untuk menumis, gula, garam..
• (Jika suka..tambah petai 1/2 mangkuk)
• 1 Labu Bawang Besar-Dihiris
Cara-cara
1- Blend bawang putih, bawang merah dan cili kering (cili kering yg telah direndam didlm air)..kisar shingga hancur bersama-sama dengan air..
2- Panaskan minyak..bile sudah panas masukkan bahan yg telah dikisar..
3-Tumis sehingga garing dan naik minyak..masukkan udang..gula dan garam..lebihkan gula utk mendapatkan rase yg lebih manis..
4- Jika suka masukkan petai..
5- Masukkan air asam..biarkan mengelegak dan masukkan bawang besar yang telah dihiris..tunggu hingga sambal naik minyak dan pekat..(kepekatan sambal ikut suka..)
6-Hidangkan..
• 8-9 batang cili kering (nak sambal lebih banyak dan lebih pedas, boleh lebihkan)
• 4-5 ulas bawang kecil
• 2 ulas bawang putih
• Udang Segar (saiz mengikut keperluan)
• Air asam-1/2 cawan hingga 1 cawan (agak-agak)
• Minyak untuk menumis, gula, garam..
• (Jika suka..tambah petai 1/2 mangkuk)
• 1 Labu Bawang Besar-Dihiris
Cara-cara
1- Blend bawang putih, bawang merah dan cili kering (cili kering yg telah direndam didlm air)..kisar shingga hancur bersama-sama dengan air..
2- Panaskan minyak..bile sudah panas masukkan bahan yg telah dikisar..
3-Tumis sehingga garing dan naik minyak..masukkan udang..gula dan garam..lebihkan gula utk mendapatkan rase yg lebih manis..
4- Jika suka masukkan petai..
5- Masukkan air asam..biarkan mengelegak dan masukkan bawang besar yang telah dihiris..tunggu hingga sambal naik minyak dan pekat..(kepekatan sambal ikut suka..)
6-Hidangkan..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan