Bahan-bahan
- 4 sikat pisang lemak manis – dibuang kulit
- 1 cawan biji gajus – digoreng
- 2-3 genggam urat emas/jala emas
- 200g buah prun – dipotong empat
- Buah ceri merah/hijau
- 2 sudu besar minyak sapi*
- Minyak untuk menggoreng
Untuk Kuah Puding
- 1 tin (410 g) susu cair/sejat
- 3 biji telur – diambil kuning sahaja
- Daun pandan – disimpul
- Air sebanyak ½ tin susu
- 1-2 cawan gula (ikut rasa)
- Esen vanila
Cara memasak
- Panaskan minyak dan minyak sapi untuk menggoreng dengan minyak yang penuh.
- Goreng pisang sehingga kuning. Angkat dan letakkan di atas kertas minyak untuk meresap minyak yang berlebihan.
- Goreng biji gajus.
Kuah Puding
- Pukul kuning telur bersama susu cair/sejat dan air. Tapis untuk membuang pusat putih telur.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan