nuffnang
Ahad, 17 Oktober 2010
Bubur Jagung
Bahan-bahan ( 3-4 orang )
* 4 tongkol/batang jagung manis-diambil isinya
* 5-6 sudu besar gula (ikut manis)
* 1 mangkuk kecil santan pekat
* 1- 1 1/2 mangkuk kecil air
* 2 helai daun pandan disimpul
* 1/4sudu teh garam (optional)
* segenggam sagu dibilas dan toskan(optional)
Cara-cara
1. Isi jagung dibersihkan dan direbus dengan air lebih kurang 8-10 min. (jagung ni cepat masak)
2. Kemudian masukkan gula, santan, daun pandan, garam dan sagu. Biar mendidih dan masak.
3. fyi:- bubur ni berwarna putih. bagi mereka yg suka warna bolehlah menggunakan sagu yg berwarna yg terdapat di supermarket. Nampak menarik sikit, hehe.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Salam
BalasPadam