Bahan-bahan ( 4 org )
• 500gm udang sederhana besar
• 500gm Rebung (kalau suka byk tambah, kalau tak suka kurangkan)
• 20 ulas Cili api (ditumbuk lumat
• Perahan Santan dr satu biji kelapa
• 1/2 inci kunyit hidup ditumbuk lumat bersama cili api
• Garam secukup rasa
• 500gm Rebung (kalau suka byk tambah, kalau tak suka kurangkan)
• 20 ulas Cili api (ditumbuk lumat
• Perahan Santan dr satu biji kelapa
• 1/2 inci kunyit hidup ditumbuk lumat bersama cili api
• Garam secukup rasa
Cara-cara
1. Cuci udang mengikut kesukaan. Kalau nak manis, tinggalkan sedikit misai2 ke, kulit ke.....kemudian toskan.
2. Cucikan rebung, toskan. kemudian letakkan di dalam periuk.
3. Letakkan cili api yg telah ditumbuk lumat bersama kunyit tadi serta santan. Gaul rata semua bahan bahan tadi.
4. Masakkan bahan bahan tadi dengan api yang sederhana supaya tidak pecah minyak, kacau selalu.
5. Bila sudah mendidih, masukkan udang. Masak hingga udang tadi masak. Tetapi jgn terlalu lama.
6. Rasakan garam. Hidangkan ketika panas2.....berasap bila makan weh
2. Cucikan rebung, toskan. kemudian letakkan di dalam periuk.
3. Letakkan cili api yg telah ditumbuk lumat bersama kunyit tadi serta santan. Gaul rata semua bahan bahan tadi.
4. Masakkan bahan bahan tadi dengan api yang sederhana supaya tidak pecah minyak, kacau selalu.
5. Bila sudah mendidih, masukkan udang. Masak hingga udang tadi masak. Tetapi jgn terlalu lama.
6. Rasakan garam. Hidangkan ketika panas2.....berasap bila makan weh
Tiada ulasan:
Catat Ulasan