Putri Ayu
Bahan-bahan ( 40 biji (bergantung pada saiz acuan) )
- 5 biji telur (saiz kecil)
- 250gm tepung gandum
- 300gm gula
- 2 camca teh ovallate
- 1 camca teh baking powder
- 250ml santan
- Pewarna hijau
- 2 camca teh paste pandan
- Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)
Cara-cara
- Panaskan kukusan.
- Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
- Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.
- Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
- Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
- Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan